Temat är ”Om anknytningsbaserad familjeterapi inom socialtjänsten – varför ABFT?”
Lisa och Elisabeth kommer att berätta om samtal om ett återanknytande relationsarbete och om målet att reparera interpersonella anknytningsbrott och återuppbygga en känslomässigt, skyddande trygg bas. Att hjälpa ungdom / förälder hitta förståelse för sina familjerelationer genom ett flergenerationsperspektiv. Att gemensamt få fatt i guldstunder, något tickar igång i samspelet, familjen är beredda att ge relationen en chans trots lite hopp om förändring.
Lisa Koser och Elisabeth Håkansson är socionomer och familjebehandlare inom socialtjänsten i Bromma SDF i Stockholm. De har lång erfarenhet av att arbeta med barn, ungdomar och familjer och har de senaste åren fördjupat sig kring ABFT.
Plats: Fjärde Långgatan 5 (GCK:s lokaler)
Tid: 15 oktober kl.18:00. Vi börjar med fika och mingel kl. 18:00 och samtalet inleds kl 18:30 och pågår till kl 20:00.
Kostnad för systemcafé: Gratis för medlemmar, 100 kr för icke medlem.
Anmälan: till systmcafé sker via ftfvs1975@gmail.com
Ange matpreferenser och allergier vid anmälan.
Handledarna Mattias Gullberg, Sam Carlsson och Fredrik Färdig reflekterade kring sina erfarenheter utifrån bland annat möjligheter och utmaningar.
Lena Lang och Gill Nilsson samtalade kring frågor om att representera ett systemiskt/psykosocialt perspektiv i en (bio-) medicinsk kontext. Möjligheter och utmaningar.
Lena Lang är socionom, leg. hälso- och sjukvårdskurator, leg. psykoterapeut. Lena arbetar dels på Neuropsykiatrisk mottagning Barn och Ungdom, Sahlgrenska universitetssjukhuset, dels i sin privata verksamhet på Lilla Torgets psykoterapimottagning.
Gill Nilsson är barnneurolog och överläkare, med. dr, på Neuropsykiatrisk mottagning Barn och Ungdom, Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Systemcafé den 27 november 2023 i Göteborg med Sara Albin
Är du nyfiken på hur Funktionell Familjeterapi - FFT, som modell och metod skapar möjligheter för familj och terapeut? Möjligheter i en samtida kontext där individualisering och diagnostisering kommit i fokus.
Sara Albin är socialpedagog, socionom och leg psykoterapeut, och delar med sig av sina erfarenheter av sitt arbete med metoden. Ett arbete som fokuserar på att lyfta familjens relationella motivation till förändring.
Trygghet och glädje är grunden för starka och sunda relationer. Hur kan vi som familjeterapeuter bidra till att trygghet och glädje får slå rot och växa i de familjer vi möter?
Ulrika Ernvik, socionom, leg familjepsykoterapeut, handledare, föreläsare
och författare delar tankar, kunskap och idéer utifrån sina två senaste böcker
Dig vill jag älska - om modet och gåvan att leva i nära relationer och
Trygghetsberättelser - från trauma till trygghet, där hon visar hur vi genom
berättelser, kreativa övningar och kunskap om interpersonell neurobiologi kan
föra in trygghet och glädje.
För att uppmärksamma att vi träffades på den internationella kvinnodagen tänkte vi kring teman som rör feminism.
Vi bjöd in Karin Oddmar för ett samtal som utgår från Karins engagemang i frågor som rör hennes arbete som psykoterapeut i ett samhälle med strukturer och processer som bestämmer könsmaktsordningen.
Björn Holmberg. Familjerekonstruktion kan lättast beskrivas som individualterapi i grupp där familjemönster, roller, hemligheter och livsberättelser är i fokus. Familjekartan är i centrum. Familjerekonstruktion beskrivs som en möjlighet att bli mer medveten om vilka fallgropar man behöver vara vaksam på i behandlingsarbetet och vilka styrkor man kan omfamna och utveckla tack vare det sammanhang man vuxit upp i.
Kristina
Edman är socionom och doktorand i socialt arbete. Hon besöker
systemcaféet för att berätta om sin forskning om barns delaktighet i
barn- och familjeterapier. I sitt avhandlingsarbete studerar hon hur
barn- och familjeterapier går till i praktiken. Hon är särskilt
intresserad av hur barn utövar delaktighet och hur socialarbetare kan
stötta barns delaktighet i dessa samtal.
Inbjudan för
utskrift och spridning
Parterapi – skiljer den sig från familjeterapi?
Digitalt systemcafé på torsdag 27 maj kl 19:00–20:30. Vi inbjuds att lyssna till och reflektera över ett samtal mellan Hanna Möllås och Gunn Drott Englén, kring likheter och skillnader mellan par– och familjeterapi.
Inbjudan för utskrift och spridning
Styrelsen | Arrangemang | Föreningen