Till huvudsidan...

Steve de Shazer är död

Steve de Shazer avled den 11/9 2005 i Wien i Österrike på en resa tillsammans med sin hustrun Insoo Kim Berg. Hans hälsa hade under en kortare tid sviktat.

En pionjär har gått ur tiden. Många kommer att minnas honom för de betydande insatser han gjort inom den lösnings fokuserade terapin. Har har en av en riktigt stora teorietikerna och har besökt Sverige under många seminarier över en lång tid. Själv fick jag tillfälle att möta honom i Malmö under ett seminarium i mitten av -90 talet, som arrangerades av Harry Korman, nära vän till Steve.

Hans  storhet bestod i hans briljanta enkelhet.  Att i varje situation göra så lite som möjligt och ändå åstadkomma ett för klienten så bra resultat som möjligt. Han har hela tiden hängiven av att följa klienten dit han eller hon ville gå.

Han grundade Brief therapy Center i Milwaukee, USA under 70-talet. Sedan dessa har han skrivit många framstående artiklar och böcker i ämnet. Några av dem finns översatta till svenska, t ex Spel med skillnad. Hans vetenskapliga artiklar har varit publicerade i flertalet facktidningar.

Han blev 65 år.

 

Roland Betnér

 

 

 

 

 

 

Till huvudsidan... 

Till förstasidan     Tillbaka en sida      Sidans topp     Länkar     Kontaktinformation     Bli medlem     Nyheter     Artiklar om familjeterapi     Kurser och konferenser     English version

 

Copyright © sfft   2012-03-04   Web: Informationssekreterare