Till huvudsidan...

Minnesord Insoo Kim Berg

Aktiv som vanligt och med många projekt och uppgifter pågående och framför sig dog Insoo Kim Berg helt oväntat i januari 2007. Vänner och kollegor över hela världen hade räknat med att hon skulle vara vår ledstjärna i många år till.

Insoo föddes i Sydkorea, flyttade till USA på 1950-talet för studier och utbildade sig till terapeut. I ett unikt samarbete under många år skapade Insoo och hennes man Steve de Shazer (1940-2005) den lösningsfokuserade terapimodellen tillsammans med sitt team och de klienter de träffade på Brief Therapy Center i Milwaukee. Arbetssättet fokuserar terapeuts och klients samarbete i att skapa klientens målbeskrivningar och bygger på en stark övertygelse om människors resurser och kompetens. Arbetssättet är numera spritt över hela världen.

Insoo kallades The Zen Lady av hemlösa i Milwaukee efter att hon ställt sig i soppkökskön och börjat tala med en hemlös som blev så fascinerad av henne att han berättade om Insoo för andra. Fler hemlösa sökte sedan upp Insoo, vilket ledde vidare till ett stort samarbets- och behandlingsprojekt.

Detta är bara ett av många exempel på hur Insoo var som person: medkännande med de som inte hade ekonomi och möjligheter, förmåga att göra det svåra lätt, fullkomlig oräddhet och med en stark övertygelse att inget var omöjligt. Insoos förmåga att inspirera andra och få oss alla att göra mer av det vi inte trodde vi skulle mäkta med eller klara var helt unik.

Ett mycket stort antal behandlingsprojekt och böcker vittnar om hur Insoo inspirerat och varit drivande tillsammans med kollegor och klienter.

Jag hade förmånen att träffa Insoo regelbundet under 20 år. Insoo hade en självklar personlig integritet; hon berättade mycket lite om sig själv och ändå var varje möte med henne en personlig upplevelse. Man fick heller inget gratis – vid ett tillfälle bad jag om att få göra en intervju med henne om handledning som skulle ingå i ett av mina projekt. Insoo var alltid tillmötesgående, så det var inga som helst problem, men hon hade tänkt vidare. Insoo trodde att det skulle bli intressantare för oss alla om hon visade handledning istället för att bara tala om det. Det slutade med att jag blev intervjuad av henne och Gale Miller inför flera hundra kongressdeltagare. Jag fick anstränga mig en hel del mer än jag tänkt, men fick å andra sidan mycket mer med mig än jag trott från början. För Insoo gällde ”Just do it!” det vill säga omsätt i praktik och gör i stället för att bara prata.

Insoos energi, vilja, klokhet och entusiasm verkade outsinlig. Inga utmaningar var för stora och inga projekt var omöjliga – det var bara att göra det.

Insoos avgörande betydelse för oss lösningsfokuserade terapeuter är svårt att uttrycka i några få ord. Vi kommer att minnas Insoo för hennes ödmjukhet och generositet liksom hennes bestämdhet och viljestyrka men kanske framförallt för hennes härliga skratt.

Jag vet att Insoo vill att vi fortsätter det hon och Steve varit med om att ha startat och inspirerat så många till. Vi är många som kommer att göra vårt bästa för att det ska bli så.

 

Martin Söderquist

 

Till huvudsidan... 

Till förstasidan     Tillbaka en sida      Sidans topp     Länkar     Kontaktinformation     Bli medlem     Nyheter     Artiklar om familjeterapi     Kurser och konferenser     English version

 

Copyright © sfft   2012-03-04   Web: Informationssekreterare