Parallella seminarier 14:00–14:45

7. Mitt och Ditt genogram

 

Leif Strindberg, Psykodramaregissör, familjeterapeut och barnpsykiater

 

I detta workshop undersöker vi våra liv med perspektiv och inlevelse. Vad har lockat oss som familjeterapeuter till att ta reda på mer om våra egna livsmönster? Hur hjälptes vi vidare? Vem gjorde vi det med? Med gestaltande arbetssätt hjälps vi åt att jämföra våra liv med vårt arbete som familjeterapeuter. En fråga till - hur långt kan vi nå med genogram?

 

 

9. Det sunda föräldraskapet – vad är det? Forskningsprojekt i ”theraplay” en attachmentbaserad samspelsbehandling för barn och föräldrar, Umeå universitet

 

Anna-Rosa Perris, leg läkare, leg psykoterapeut
Britta Sundberg, leg psykolog, leg psykoterapeut

På Umeå Universitet pågår ett forskningsprojekt i ”theraplay”, en attachmentbaserad samspelsbehandling för barn och föräldrar utformad av Jernberg & Booth i Chicago under 1960-talet. En av målsättningarna är att ersätta barnets och föräldrarnas tidigare negativa erfarenheter med nya positiva erfarenheter. De enskilda individernas behov skall i möjligaste mån tillgodoses i stunden i den ”sunda” relation terapeuten har till barnet och föräldrarna.
I Theraplay utgår från något man kallar ”det sunda föräldraskapet”, ett begrepp som kommer att diskuteras under presentationen. Theraplay kommer bland annat illustreras med autentiska videovinjetter.

 

 

10. Redovisning av rikstäckande undersökning – Relationsvåld blir tidigt synliggjort på kommunala familjerådgivningar

 

Leif Jonsson, ledamot i KFR-styrelsen, Familjerådgivare Falu kommun, projektledare för Kris- och våldsmottagning för män Falun/Borlänge
Eva Cederström, socionom, leg.psykoterapeut, aukt. familjerådgivare Karlstad
 

KFR, Föreningen för Sveriges Kommunala Familjerådgivare har med ekonomiskt bidrag från Socialstyrelsen genomfört en rikstäckande undersökning av vad par som kommer till familjerådgivning berättar om våldet i relationen.

Under perioden mars–maj 2009 framkom uppgifter vid de kommunala familjerådgivningarna att 513 kvinnor, 509 män och 498 barn under perioden varit berörda av relationsvåld. I genomsnitt 10 % av ärenden på kommunal familjerådgivning är det känt att det förekommer våld.

Kartläggningen utgår från familjerådgivarnas uppgifter och har genomförts under en tremånadersperiod. Svarsfrekvensen var ca 70 %.

Många unga par med relationsvåld söker familjerådgivning i tidigt skede. Psykiskt våld vanligast. Både mannen och kvinnan söker hjälp.

Syftet med undersökningen är att skaffa underlag för att utveckla familjerådgivningarnas arbete för att förhindra våld genom att uppmärksamma våldets tre parter, offer – förövare – vittne.

Vissa organisatoriska frågor och frågor kring arbetsmetoder undersöktes.

Dessutom presenterar Eva Cederström erfarenheter som gjorts i Karlstad efter att ha registrerat familjevåld systematiskt under 7-8 år. Det är bl a dessa erfarenheter som ligger till grund för den nationella kartläggningen.

 

 

11. Familjen – orsak och/eller tillgång

 

Helena Fjellström, www.korpberget.se

 

Vad händer i familjen vid missbruk och under rehabiliteringen av detsamma. Erfarenheter från 25 års arbete med anhöriga på Korpbergets behandlingscenter.

 

 

12. Familjehemsvård i ett systemiskt perspektiv

 

Anders Andersson, leg läkare, specialist i Barn och ungdomspsykiatri, privatpraktiserande med mottagning i Umeå, www.andebrink.se

 

Hur bedrivs familjehemsvård idag i Sverige, vad finns det för olika aktörer och vilka metoder används. Vilka fördomar finns kring familjehemsvård och vem utvecklar den. Presentation av en modell för förstärkt familjehems vård med utgångspunkt från både biologisk familj och familjehem med grund i ett systemiskt tänkande.

 

 

 

 

 

 
 
Svenska föreningen för familjeterapi & Familjeterapiföreningen i Västerbotten